Over het Handmade In Belgium label

Handmade In Belgium labelHandmade In Belgium labelHandmade In Belgium labelHandmade In Belgium - label

Met het authenticiteitslabel HANDMADE IN BELGIUM erkent UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten. Die producten maken vandaag de dag het verschil voor de moderne consument. Met het HIB-label wil UNIZO de moderne en traditionele ambachtsman of –vrouw in de kijker zetten.Waarom een label?

20130620_HIB-labels_UNIZO_regio_Antwerpen-foto_Luk_Collet-1958lang_smal_low_resWe zijn allemaal terug op zoek naar authentieke, handgemaakte producten, en opnieuw gefascineerd door het beheersen van een handvaardigheid en ambachtelijke technieken, het is in tijden van digitalisering en economische crisis  weer een onderwerp van gesprek in kranten, tijdschriften, fashion-magazines en televisieprogramma’s. De ‘Do It Yourself’- cultuur explodeert wereldwijd. 'Handmade' is helemaal terug.

Uiteraard is de groeiende interesse voor het handgemaakte product een zegen én een vloek voor de ondernemende vakman. De ambachtsman staat weer in het brandpunt van de belangstelling maar moet zich onderscheiden van deze groep ondernemende makers in de hobbysfeer. Daarenboven liegen de cijfers over knelpuntberoepen er niet om: vele ambachtelijke en technische beroepen zijn met uitsterven bedreigd.Hoe word je Handmade In Belgium - labeldrager?

Uitreiking_Nokere_lang_smal_low_resAl onze Handmade In Belgium-labelhouders voldoen aan strikte criteria:

  • Ze zijn zelfstandig in hoofdberoep in België.
  • Hebben een onderneming met maximaal 20 werknemers.
  • Een substantieel onderdeel van hun assortiment is handgemaakt. 
  • Zijzelf of een medewerkers staat in voor het ‘maakproces’ van het product, en dat proces gebeurt voor minstens 50% met de hand. (Daar ligt meteen het onderscheid met zuiver industriële productie).
  • Ze creëeren een product of leveren een dienst met een zekere nutsfunctie, wat ze meteen onderscheidt van de kunstenaar.
  • Ze maken een uniek product dat ‘de handtekening van de maker’ draagt.

Lees hier hoe je het Handmade In Belgium label kan ontvangenWat doet UNIZO nog meer voor vakmanschap en ambachten?

Atelier_Dubbello_lang_smal_low_resUNIZO wil als ondernemersorganisatie het stof van de ambachten blazen en vakmanschap opnieuw geherwaardeerd zien. Met het label erkent UNIZO de makers van authentiek een ambachtelijke kwaliteitsproducten. Die producten maken vandaag de dag het verschil voor de moderne consument. Toch is het nog steeds niet makkelijk voor die vakman – of vrouw om zich te profileren t.o.v. industrie en hobbyisten. Echter, niet iedereen voldoet aan de criteria voor het label, maar is toch gepassioneerd met een handmade en lokaal verhaal bezig.

Daarom wil UNIZO naast de erkenning via het label een bredere werking ontwikkelen voor alle ondernemers die zichzelf als vakman of ambachtsvrouw ondersteund willen zien. Met De Makers” willen we een ander imago geven aan vakmanschap, jongeren warm maken voor een beroeps- of technische opleiding, het publiek wakker schudden rond de vele makers die in ons land aan werk zijn, maar vooral makers samenbrengen en ondersteunen.

Wat mag je verwachten? In onze reeks Open Ateliers nemen we jou als maker mee in een toekomstverhaal voor de maakindustrie. Welke veranderingen moeten makers en vaklui doorlopen om futureproof te blijven? Van co-creatie, doorgeven van skills tot digitaliseren van je atelier. In Makers@school neemt een jonge maker de klas over en met KennisMakers organiseren we netwerkevents voor makers waarbij we thema’s met jullie bespreken die ons en ongetwijfeld ook jullie bezig houden.De Makers UNIZO