Home > Pers

Sigoji wint dé Ambachtsprijs 2017

Op maandag 19 juni vond in de Internationale Lutherieschool in Marche-en- Famenne de prijsuitreiking plaats van de 12de editie van de nationale wedstrijd Ambacht in de Kijker. De uitgelezen kans voor de minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus om deze sector extra onder de aandacht te brengen.

Sinds 2006 promoot Ambacht in de Kijker de diversiteit en de rijkdom van de ambachtelijke sector in België bij het grote publiek, en probeert het jongeren warm te maken voor de ambachten. Uit de 228 dossiers, selecteerde het comité 10 laureaten voor de kwaliteit van hun product, hun parcours, hun motivatie en het beheer van hun onderneming.10 ambassadeurs voor de sector, 10 succesverhalen die Made in Belgium terug onder de aandacht brengen bij het grote publiek.

ambacht_in_de_kijker

Dit jaar werd het comité voorgezeten door twee belangrijke figuren: Murielle Scherre, lingerieontwerpster en stichtster van het label La Fille d’O en Roland Rosoux, federaal fiscaal adviseur en artistiek fotograaf. Dit origineel duo dat gedurfde creatie en efficiënt beheer belichaamt, werd gekozen in het thema van dit jaar: Ik leef van mijn ambacht!

Om de afwisseling van de regio’s te respecteren, vond de prijsuitreiking dit jaar plaats in Wallonië, waar talrijke genodigden samenkwamen. Na een rondetafelconferentie tussen de laureaten, de partners en de Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus, die aan éénieder toeliet bedenkingen uit te wisselen en vragen te stellen over de ambachtelijke sector, vond de officiële ceremonie plaats.

DE PRIJZEN

AMBACHTSPRIJS 2017

De Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus overhandigde een cheque van €3000 aan de grote winnaar van de dag, Euphrasie Berthe M’Bamba, ambachtelijk chocolatière van Sigoji Chocolaterie in Ciney. die de jury overtuigde door haar passie voor het ambacht en het belang dat zij hecht aan de korte keten en eerlijke handel.

PAREL VAN DE JURY 2017

Roland Rosoux, co-voorzitter van het comité, overhandigde de Parel van de Jury-prijs aan Esther Van Schuylenbergh, textieldesigner in Gent. Ze overtuigde de jury door haar motivatie en het belang dat ze hecht om haar ambachtelijke kennis te gebruiken ten dienste van de industrie.

PUBLIEKSPRIJS 2017

De broers Klaas & Martijn Remmen uit Hoboken slepen de Publieksprijs van €1000 in de wacht met meer dan 32% van de voorkeurstemmen. Van 1 tot 18 juni kon het publiek stemmen voor zijn favoriete ambachtsman of – vrouw op basis van de verschillende presentatievideo’s op de website van de wedstrijd. 10 willekeurige stemmers worden beloond met een bon van 50 euro voor een aankoop bij een ambachtsman or –vrouw uit de lijst op de website van Ambacht in de Kijker.

LEERSCHOOLPRIJS

In 2017 vond de tweede editie plaats van de Leerschoolprijs, een prijs die jongeren tot 25 jaar die een ambachtelijke opleiding volgen extra in de kijker wil zetten. Het comité selecteerde 3 laureaten voor hun motivatie en parcours. Zij realiseerden een korte video om jongeren te motiveren om voor een ambachtelijk beroep te kiezen. Joran Delbaere uit Tielt wist het comité te overtuigen met zijn professionaliteit en gedrevenheid en won de Leerschoolprijs van € 800.

 

Willy Borsus tijdens de prijsuitreiking

 “De ambachtslieden oefenen een beroep uit dat verankerd is in de traditie van knowhow en topkwaliteit. Ze zijn de beste ambassadeurs van “Made in Belgium” door bij te dragen aan de uitstraling van ons land. De kwaliteit van onze ambachtelijke producten moet niet meer worden aangetoond. Terwijl passie aanstekelijk en communicatief is, moet zij ook ondersteund worden, onder meer door initiatieven zoals Ambacht in de Kijker. Mijn enige ambitie bestaat erin jullie hierbij te helpen opdat jullie beroep, jullie kunst naar waarde geschat wordt. Sinds 12 jaar heeft de wedstrijd Ambacht in de Kijker als doel de ambachtelijke sector te promoten in België. Een sector waar ons land fier op mag zijn. De passie en expertise van mannen en vrouwen die uw leven verrijken."