Home > Pers

De 12e editie van de Dag van de Ambachten vindt plaats op 18 november 2018

Dag_van_de_Ambachten_2018_banner

Op zondag 18 november zetten bijna 300 erkende Belgische ambachtslieden gratis de deuren van hun atelier open voor de 12e Dag van de Ambachten. Overal in het land kan het grote publiek kennismaken met hun knowhow en passie en met steeds meer gevarieerde, originele en zelfs ongeziene activiteiten.

Met de sinds 2006 georganiseerde Dag van de Ambachten wil de FOD Economie, met de steun van de minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's Denis Ducarme, de knowhow en het talent van duizenden ambachtslui die in België actief zijn onder de aandacht brengen. De editie van dit jaar zal voor het eerst enkel de ambachtslieden die een wettelijke erkenning hebben gekregen van de Commissie Ambachtslieden van de FOD Economie, in de schijnwerpers plaatsen. Deze erkenning bekrachtigt het authentieke karakter van de activiteit, het manuele aspect en de knowhow van de ambachtsman/-vrouw. Meer dan 1100 Belgische ambachtslieden bezitten deze erkenning, die gepaard gaat met het logo “Erkend Ambacht”.

Ook dit jaar weer kan het grote publiek de ateliers van bijna 300 erkende ambachtslieden gratis bezoeken en meer dan 50 verschillende activiteiten ontdekken. 

“De "traditionele" ambachten - aardewerk, hout-, steen-, ijzerbewerking, keramiek, ... - zijn natuurlijk vertegenwoordigd. Maar ook dit jaar doen een aantal innovatieve beroepen hun intrede, zoals een fabrikant van brillen op maat of van beeldjes op basis van 3D-printing. Het evenement is dus bij elke editie vernieuwend, zowel qua diversiteit als originaliteit van de voorgestelde activiteiten”, aldus Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

Denis Ducarme, minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s :  “De knowhow van onze ambachtslieden en de kwaliteit van hun producten en diensten opwaarderen, het publiek de kans geven hen te ontdekken en ook potentiële ambachtslieden inspireren: dat is het doel van de Dag van de Ambachten dat ik met veel enthousiasme ondersteun. Voor de eerste keer zal de editie erkende ambachtslieden in de schijnwerpers plaatsen, waardoor ze hun knowhow en hun kwaliteiten naar waarde kunnen schatten!”

Alle informatie en de lijst van deelnemende ambachtslui vindt u hier.