vzw HaSoLy - De Fruytige gilde der appelpersers van St. Idesbald | Handmade in Belgium

Een uniek tafeltje, een ambachtelijk gedraaid ijsje dat smaakt zoals vroeger of hippe one-of-a-kind babykleertjes. We zijn allemaal op zoek naar authentieke, handgemaakte en eerlijke producten. Dankzij het label Handmade in Belgium ben je er zeker van dat je Belgische kwaliteit koopt. Want wie het HIB-label draagt, maakt eigen kwaliteitsproducten op kleine schaal. Hier, in ons land.

vzw HaSoLy - De Fruytige gilde der appelpersers van St. Idesbald

Vers appelsap, Köhr Hanlöhr genaamd. Godendrank.

Vers appelsap Köhr Hanlöhr
vzw HaSoLy - De Fruytige gilde der appelpersers van St. Idesbald

Koninklijke baan 225
8670 Koksijde
België

Zaakvoerder(s):
Sofie & Hannelore Vandamme
Jenny Depeser
alle leden van de vzw
HIB Labelhouder sinds:
2019
Productgroepen:
Lekker & lokaal
Volg ons via:

Producten

In 1997, nu 21 jaar terug, waren we op zoek naar een oude ambacht die in de vroegere jaren hier heeft plaatsgevonden. Dat idee kadert in de uitbating van ons eigen ambachtenmuseum “Het Krekelhof” (www.museumkrekelhof.be) te koksijde.

Met wat vrienden/vrijwilligers zijn we gestart met het persen van VERS appelsap, een 2500 kilo appelen van een locale fruitboer, en aangeleverd in bakken van 500 kilo) met toestellen zoals het 50 jaar terug het geval is (cutter, persen, cuves, manuele pasteurisatie door het opkoken, manueel kroontjesbottelen op gerecupereerde en gekuiste Champagneflessen). Het resultaat was 100en liters hemelslekker sap die in de gesloten champagneflessen minstens een jaar goed bleef …. Van die dag werd er afgesproken dat we dit jaarlijks zouden herhalen, en wel op de 3e dinsdag van november, elk jaar.

De appelen die we kopen komt van een locale fruitboer uit de streek, en worden aangeleverd de dag van de persing (20.11.2018 voor dit jaar). Appelen is niet specifiek en uniek voor Koksijde, maar het is wel een product van hier.

De gebruikte machines dateren uit de jaren eind 1800 begin 1900 en zijn authentiek van hier. Wij combineren het persen van vers appelsap met een event, een “lokaal feest”. we organiseren een zogenaamde boerekermis, over de middag kan men genieten van een broodjes met worst, verse soep, appeltaart ……

Deze activiteit wordt uitgevoerd door de vrijwilligers van de orde "De Fruytige Gilde der Appelpersers van St. Idesbald". De stichters van deze orde zijn tevens de uitbater van hotel Soll Cress in Koksijde, die de erkenning Groene Sleutel draagt. Hierdoor hechten we veel belang aan het milieu en aan duurzaamheid. Om maar een eenvoudig voorbeeld te geven : ons appelsap wordt gebotteld in champagne flessen die we een heel jaar lang sparen. De etiketten worden afgeweekt, de flessen gepasteuriseerd, en dan worden ze gebruikt voor ons appelsap. Zo dienen we geen wegwerp te gebruiken.  Voor de rest is dit proces handenarbeid.

Elk jaar wordt er een uniek etiket ontworpen, de ene keer door de gilde zelf, de andere keer door het plaatsen van een aangeleverde tekening (kunstwerk) van een ontwerper, soms is dat de layout van een school of een klas... we streven er naar elk jaar verrassend uit de hoek te komen.