Home > Pers

Alinhout wint Ambacht In De Kijker 2016

Op dinsdag 5 juli vond in het stadhuis van Antwerpen de prijsuitreiking plaats van de 11de editie van de nationale wedstrijd Ambacht in de Kijker. De uitgelezen kans voor de minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus om deze sector extra onder de aandacht te brengen.

1001585

Sinds 2006 promoot Ambacht in de Kijker de diversiteit en de rijkdom van de ambachtelijke sector in België bij het grote publiek. Voor de prijsuitreikingsceremonie verzamelden talrijke genodigden in Antwerpen om de laureaten van deze editie te belonen. Uit de 179 dossiers werden 10 laureaten geselecteerd voor de kwaliteit van hun product, hun parcours en motivatie en het beheer van hun onderneming. 10 ambassadeurs uit de sector met elk hun eigen succesverhaal. Na een informele ontmoeting tussen de laureaten en de Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus, die aan éénieder toeliet bedenkingen uit te wisselen en vragen te stellen, vond de officiële ceremonie plaats onder co-voorzitterschap van twee jonge oud-winnaars van de wedstrijd, biscuitier Stephen Destree en schrijnwerker Jef Schrauwen. 

DE PRIJZEN: AMBACHTSPRIJS 2016

 

GROTE WINNAAR

1001580 De Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus overhandigde een cheque van €3000 aan de grote winnaar van de dag, houtbewerker Koen Boon van Alinhout uit Antwerpen, die de jury overtuigde door zijn passie voor het ambacht en het belang dat hij eraan hecht om deze door te geven aan de jongere generatie.

PAREL VAN DE JURY

Stephen Destrée, co-voorzitter van het comité overhandigde de Parel van de Jury aan Ambachtelijk brillenmaker Ludovic Elens van Lunetier Ludovic uit Brussel.

PUBLIEKSPRIJS

1001547 Yanne, Mira en Lize van Atelier Feryn slepen de publieksprijs van €1000 in de wacht dankzij 26.5% van de voorkeurstemmen. Van 10 tot 30 juni werd een oproep gedaan aan het publiek om voor hun favoriete laureaat te stemmen op basis van de verschillende presentatievideo’s op de website van de wedstrijd. De zussen Feryn trokken eveneens de namen van 10 willekeurige stemmers die een bon van € 50 winnen voor een ambachtelijke aankoop.

LEERSCHOOLPRIJS

De themaprijs was dit jaar gericht op jongeren tot 25 jaar die in opleiding zijn in een ambachtelijke onderneming. Uit de 55 kandidaturen, werden 5 laureaten geselecteerd die aan de hand van een korte video andere jongeren motiveren om voor een ambachtelijk beroep te kiezen. Vioolbouwster Loula Mary uit Marche-en-Famenne wist het comité te overtuigen met haar professionaliteit en gedrevenheid en won de Leerschoolprijs van € 1000.

Willy Borsus

Willy Borsus sprak tijdens de prijsuitreiking: “2016 is een belangrijk jaar voor de Belgische ambachten, omdat het gaat om het jaar waarin de wet in werking treedt die het talent, de kennis en de passie van onze ambachtslieden erkent en valoriseert via een echt statuut van ambachtsman. Een initiatief zoals Ambacht in de Kijker is een mooie gelegenheid om het talent van onze ambachtslieden in de schijnwerpers te plaatsen. Deze 11de editie van Ambacht in de Kijker was fantastisch, met name dankzij de kwaliteit van de 10 laureaten uit zeer uiteenlopende activiteitensectoren. De ambachtslieden beoefenen een beroep dat verankerd is in de traditie van kennis en uitmuntendheid. Wees fier op hun kennis waarvan de uitstraling vaak onze grenzen overschrijdt. Zij zijn onze beste ambassadeurs, ambassadeurs van “made in Belgium”, waarvan de kwaliteit niet meer moet worden aangetoond."

Sinds 11 jaar heeft de wedstrijd Ambacht in de Kijker als doel de ambachtelijke sector te promoten in België. Een sector waar ons land fier op mag zijn. De passie en expertise van mannen en vrouwen die uw leven verrijken.