Home > Pers

9e editie -Dag van de Ambachten

Op zondag 22 november openen meer dan 600 Belgische ambachtslieden gratis de deuren van hun atelier voor de negende Dag van de Ambachten. In het hele land kan het grote publiek dan kennismaken met hun vakmanschap, hun activiteiten. En die activiteiten worden alsmaar gevarieerder en origineler, om soms zelfs ongezien te zijn…

TWP_1574LR

 

Het evenement wordt georganiseerd door de FOD Economie, met de steun van de Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke integratie, Willy Borsus. “De Dag van de Ambachten heeft tot doel om het Ambachtswerk in België te promoten, om het werk van de handen, van het mooie en goede in de kijker te plaatsen”, meldt hij.

Opkomende ambachtelijke beroepen

DSC_5729LR Ook dit jaar worden weer meer dan 50 Verschillende activiteiten vertegenwoordigd op deze opendeurdag. Tijdens Elke editie is er aandacht voor de ‘traditionele’ ambachten, zoals pottenbakken, de bewerking van hout, steen, ijzer, aardewerk, … Maar sinds enkele jaren maken heel originele en bijzonder boeiende nieuwe beroepen opgang. Zo kan de bezoeker onder meer het talent ontdekken van een fietsenbouwer of een ontwerpster van tassen uit binnenbanden van fietsen.

Interactieve bezoeken

Heel wat bezoekers komen elk jaar terug. Het evenement moet dus blijven vernieuwen, zowel in de verscheidenheid van de ambachten als in de originaliteit van de aangeboden animatie. “Het idee is dat het publiek een verrassende, verbazende, leerrijke en prettige ervaring beleeft. Zo zullen de bezoekers de meeste ambachtslieden aan het werk kunnen zien, om te tonen hoe zij knowhow koppelen aan traditie, oude methodes met nieuwe combineren.”

Een voltreffer sinds de eerste editie Het gaat om een uniek en volledig gratis evenement dat in heel het land loopt en geldt als een referentie in de sector! We zijn niet voor niets al aan de negende editie toe. Sinds de lancering van het initiatief in 2006 groeide het succes alleen maar. In 2014 deelden bijvoorbeeld meer dan 650 ambachtslieden hun passie met 70.000 bezoekers.

Volgens Willy Borsus zouden ook dit jaar weer talloze bezoekers een kijkje gaan nemen in het atelier van de deelnemende ambachtslieden.“Hun gouden handen verdienen bekendheid en erkenning. Het is trouwens om deze knowhow in de schijnwerpers te plaatsen, maar ook te beschermen, dat de wet die een wettelijke definitie van de ambachtsman geeft op 1 januari 2016 in werking zal treden. Een wettelijke definitie van de ambachtsman invoeren, betekent hun talent erkennen en naar waarde schatten en hun eigenheid beschermen.”

 

Deelnemende HIBers

Vlaams- Brabant

Brokantie: Regine Van Den Bossche
Atelier Ise.Dase
BroodNodig vers van de bakker Van Eeckhout
Demeestere
Atelier Pallasart
Vishandel Wauters
Wagendorp
JVS
Theys & Miseur ( belgian glass styling bvba)
Isabo
Hilko Guitars - Spank
Chocobolic
Den Bakoven
Bakkerij Hans
Bakkerij Vanvuchelen
Bleu Celeste

Antwerpen

Sjolaa
Gerhild Kirchner - Sieraden
Pianoatelier bvba
Carola Van den Wijngaert / GLASS.BE
K!-design
Bart Keutgens
De Nieuwe Smid
Eterna
Awardt by Wies & Els
Glaspunt
Lauren Johnstone

 

Limburg

Huis Pauwels Spaenjers - Multiple
Wilgen
Iris Mondelaers Juweelontwerp
Pé Pé sieraden
Galatea
Oost Vlaanderen

Aravinda Rodenburg Bespoke Tailor
Atelier Mestdagh
Ayanne
Ingrid Adriaenssens-Edelsmid
Slagerij Burms Hans
Atelier Tradewinds
Craft Industries
ARTiclesS
Bika kaarsen

Cremerie François
Anne-Marie De Beul
Proline-Wood
Chocolaterie Cher
Schrijnwerkerij Goetvinck
Atelier Den Boelover
't Smeske
vlechtatelier
d-box
Deco-Arté


West-Vlaanderen

Ginkgo
ArtMorel.be
Anthony Lams
Curd Vercruysse
Surprice Desserts
Aiss Decor
Het Ambachtelijk Koffiehuis
Tineke Rigole Juweelontwerp
Medo
Tine Mestdagh
Glasatelier Klear
Heidi Pascal Modeontwerpster
Els Vanwijnsberghe

 

www.dagvandeambachten.be

Demeestere