Home > Pers

eerste erkende ambachtsvrouw is HIB

Bakkerij Vanvuchelen behaalde als eerste een certificaat van erkende ambachtelijke onderneming in het hele Vlaams Gewest. Het certificaat werd uitgereikt door minister Willy Borsus.

Bakkerij Vanvuchelen is een jong bedrijf geleid door Erika vanvuchelen. Vanvuchelen bakt sinds kort geen brood meer maar heerlijke ambachtelijke speculaas. Dé specialiteit van het huis is de Grazense Speculaas: een stevige klomp speculaas met een uitgesproken smaak en karakter, recht uit het veld. Dat assortiment vullen zij verder aan met:  - Appelspeculaas  - Speltspeculaas - krokante speculaas - Personalisatie voor bedrijven en horeca. De bakkerij schuimt wekelijks markten af en is gespecialiseerd in klein- en groothandel. Verder maken ze in het seizoen (eind augustus tot eind november) ook nog het alom gekende perenbrood.

Vanvuchelen_Erika

Erika was erop gebrand om de erkenning als ambachtsman in de wacht te slepen: “Om het aan te vragen moest ik een uitgebreid dossier indienen. Op de dag van de beoordeling ervan mijn dossier ben ik mijn kandidatuur in Brussel gaan verdedigen. In een gesprek van een kwartier kreeg ik onder meer vragen over het gebruik van ingrediënten, mijn manier van werken, de verkoopskanalen enzovoort. In mijn voordeel speelde alvast dat ik al het keurmerk van ‘Handmade in Belgium’ van Unizo had behaald.”

Een prijs is aan de erkenning niet verbonden. Wel krijgen de erkende ambachtslui stickers met het officiële logo en de digitale versie ervan voor publicitair materiaal. Erika heeft als eerste in Vlaanderen haar getuigschrift gekregen.