Handmade in Belgium – Handgemaakte kwaliteit

Een uniek tafeltje, een ambachtelijk gedraaid ijsje dat smaakt zoals vroeger of hippe one-of-a-kind babykleertjes. We zijn allemaal op zoek naar authentieke, handgemaakte en eerlijke producten. Dankzij het label Handmade in Belgium ben je er zeker van dat je Belgisch koopt. Want wie het HIB-label draagt, maakt eigen kwaliteitsproducten op kleine schaal. Hier, in ons land.

Broodnodig - Bakkerij Van Eeckhout

Het Traagste Brood

In zijn zoektocht naar smaak nam Bakker Marc van Eeckhout enkele jaren geleden een drastische beslissing: hij sloot zijn 4 succesvolle winkels om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn droom: het creëren van het lekkerste brood ter wereld. De distributie deed hij daarom voortaan via zelfbedieningsbroodshops, speciaalzaken en buurtsupermarkten. Marc weet dat dit niet de ideale distributiekanalen lijken voor brood voor fijnproevers, maar hij kon er de dagelijkse beslommeringen van winkels niet meer bijhebben. De zoektocht naar nieuwe smaken en smaaknuances in brood slorpt al zijn tijd op. 

Het Geheim van het traagste brood?

Het deeg krijgt in vijf rustmomenten de tijd om tot volle ontwikkeling te komen. Die rust en traagheid zijn bepalend voor de kwaliteit, de verteerbaarheid en de ongeëvenaarde smaak. Het verschil in smaak ervaart men van bij de eerste beet. Het brood ruikt lekkerder, de korst is krokant en het kruim is veerkrachtig.

 

Lokaal graan smaakt fenomenaal
Broodnodig - Bakkerij Van Eeckhout

Tervuursesteenweg 233
1981 Zemst
België

Zaakvoerder(s):
Marc Van Eeckhout
Lutgart Lyen
HIB Labelhouder sinds:
2015
Productgroepen:
Lekker & lokaal

Producten

Volkoren
Rogge
Brood van Eigen Graan
Puur Spelt
Mechelkorn
pompoenpitje
Lijnzaadbrood
Kamut
Revival Lokaal Graan

HOE WEET JE OF BROOD LEKKER IS?

Het lijkt een banale vraag, maar ondanks dat brood een dagelijks product is, weten heel wat mensen niet meer hoe brood hoort te smaken. Voor sommigen is het, omdat de markt overspoeld wordt met snel-snel gemaakt brood, helaas noodzakelijkerwijze gereduceerd tot een drager van broodbeleg. Dit terwijl echt goed brood de ultieme test moet kunnen doorstaan: smaakt het heerlijk op zich met alleen wat boter, olijfolie of grof zout? We kunnen je verzekeren dat dit het geval is bij elke hap van het Traagste Brood. Perfecte verteerbaarheid is een positief neveneffect van zijn traag proces.

Products Full
Volkoren
Volkoren

100% volkoren, 100% traditioneel traag gemalen met kiem en al tussen molenstenen door Jef de molenaar van de Molens Van Ramsdonk. Dit integraal meel zorgt voor een goede darmfunctie en houdt het lichaam in conditie.

Productgroep
Lekker & lokaal
Rogge
Rogge

Rogge is een smakelijke graansoort met krachtige geur voor ons gemalen in de Kloostermolen uit Haacht. Ons Roggebrood is gemaakt met 2/3 rogge en 1/3 tarwe op basis van karnemelk van de Hollebeekhoeve. Gastronomisch lekker.

Productgroep
Lekker & lokaal
Brood van Eigen Graan
Brood van Eigen Graan

Brood van Eigen Graan is onze nieuwste smaakcreatie. De traag groeiende tarweselectie wordt nog voor de winter op ons eigen veld gezaaid en pas in juli geoogst. Het heeft daardoor in volle wasdom alle smaak kunnen ontwikkelen. De oogst wordt slechts een steenworp verder in de Molens van Ramsdonk langzaam gemalen.

Productgroep
Lekker & lokaal
Puur Spelt
Puur Spelt

Ons 100% raszuiver Zollern spelt wordt biologisch verbouwd door boeren uit het Pajottenland. We verrijken het deeg met honing van onze bakkerij bijen geslingerd door de Mechelse imker Zoetgoud.

Productgroep
Lekker & lokaal
Mechelkorn
Mechelkorn

Voor de Mechelkorn gebruiken we de verse biergist van brouwerij Het Anker te Mechelen. De 8 granen en 4 zaden en pitten geweekt in Gouden Carolus biergist en bier creëren een ongeëvenaarde smaak met het bloedzuiverende effect van biergist erbovenop.

Productgroep
Lekker & lokaal
pompoenpitje
Pompoenpitje

Pompoenpitten zijn megagezond en hebben een beschermend effect op onze lichaamscellen bij stress. Maar proef dit brood met drie verschillende bereidingen van pompoenpitten en je hebt geen andere argumenten meer nodig.

Productgroep
Lekker & lokaal
Lijnzaadbrood
Lijnzaadbrood

Het superingrediënt van ons Lijnzaadbrood is de huisgemaakte lijnzaadpasta. Dit superfood is top voor het vrouwelijk hormonaal systeem en even lekker voor mannen.

Productgroep
Lekker & lokaal
Kamut
Kamut

KAMUT® is de merkbenaming voor Khorasan tarwe, een bijna vergeten oergraan uit Egypte. Het wordt tegenwoordig biologisch verbouwd in Canada en Noord Amerika. 100% Kamut® is een volwaardig alternatief voor wie gevoelig is voor tarwe.

Productgroep
Lekker & lokaal
Revival Lokaal Graan
Revival Lokaal Graan

Vanuit die traagheid is Marc nog een stap verder gegaan. Hij ging op zoek naar oude granen omdat die nog alle kernsmaken bevatten die door de hedendaagse industriële selectie- en teeltmethodes opgeofferd zijn aan de productiviteit. Sinds kort loopt er daartoe een lokaal proefproject tussen bakker Van Eeckhout en landbouwers Thomas Cools en Alain De Brue. Traag groeiende tarwe werd voor de winter op een veld in Zemst gezaaid. Het kreeg alle tijd om tot volle wasdom te komen. Bioboer Robert Lisart heeft in het Pajottenland drie oude graanrassen gezaaid: de Witte van Vlaanderen, de Zeeuwse Witte en de rode Saint Priest. De oogst van 2019 was een succes en resulteerde in een volledig lokaal brood dat bijna barstte van de smaak.

Productgroep
Lekker & lokaal
Workshops

Deegcursus met bakker Marc Van Eeckhout van Het Traagste Brood

Op het museumplein van 't Grom staat een authentiek bakhuis. De bewoners van de Midzeelhoeves bakten er het jaar rond hun broden. Met de hand gekneed en met hout warm gestookt tot bijna 300°C. ​'t Grom bundelt de krachten hiervoor met erkend ambachtsman Marc Van Eeckhout. Marc houdt ervan om te werken met oude graansoorten en erfgoed rassen net als ’t Grom. Smaak staat voorop. En dit mag u verwachten…

Je wordt verwelkomd met koffie, thee en koekjes. De bakker & stoker vertellen je over de verschillende onderdelen en werktuigen in het bakhuis. Ook de stooktechniek komt aan bod.

Aan de kneedtafel is er plaats voor 4 tot 8 personen. Houdt u van desembrood, breng dan zeker uw eigen desem mee. We starten met een stukje theorie over de grondstoffen. Brood maken is chemie, fysica, biologie en rekenen. We spelen met tijden en temperaturen en maken van eenvoudige ingrediënten een goed ontwikkeld deeg. Pas dan bakken we er een lekker brood van. Met de handen in het deeg, oefenen we onze motoriek. Ervaar hoe het deeg zich ontwikkelt onder uw handen. Smaak met de handen gemaakt.

De workshop eindigt aan tafel, we snijden het versgebakken brood en praten na bij een heerlijke broodmaaltijd. U gaat naar huis met uw zelf gebakken brood én de goesting om thuis af en toe eens brood te bakken.

N.B. Het is een groepsworkshop die we laten doorgaan als er minstens 4 personen zijn.  Reserveer uw kneedplekje:  www.tgrom.be